
W poniedziałek 10 lutego, z okazji Światowego Dnia Kociewia, w Kulturalni odbył się konkurs pieczenia ruchanek kociewskich. Wyzwanie podjęły dwie odważne drużyny, Panie Basia i Zdzisia oraz Krysia i Irka. Dodatkowo przybyło kilka osób, aby kibicować, uczyć się i smakować. Organizatorki w ramach kociewskiej gościnności poza konkurencją przygotowały swoją wersję ruchanek, aby uczestnicy w trakcie oczekiwania, aż ciasta konkursowe odpowiednio wyrosną, smacznie spędzili czas. Ponadto, ze względu na święto Kociewia, w tle można było posłuchać kociewskich piosenek i obejrzeć film instruktażowy o pieczeniu lokalnych ruchanek. Następnie zaczęło się pieczenie, pudrowanie, smakowanie i debatowanie. Jury, pod przewodnictwem Pani Barbary, rodowitej Kaszubki, która większość życia spędziła na Kociewiu czyli bardziej Kociewianki, przyznało ex aequo dwa pierwsze miejsca. Pomimo, różnych receptur na ciasto (z jabłkiem, z konfiturą) obie wersje konkursowych ruchanek wyszły przepysznie. Ciasto w miłej, kociewskiej atmosferze wyrosło tak obficie, że wystarczyło na poczęstunek dla wszystkich pracowników urzędu oraz czytelników biblioteki. To było udane świętowanie Dnia Kociewia, gratulujemy drużynom, dziękujemy jury i publiczności za przybycie i ciekawe rozmowy przy stole oraz kociewskie anegdoty i żarty.